Το metaverse είναι ένας όρος που περιγράφει έναν εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψηφιακά άβαταρ για να επικοινωνούν, διασκεδάζουν και αλληλεπιδρούν. Εδώ μιλάμε για ψηφιακή επανάσταση! Αυτή η έννοια πρωτοεμφανίστηκε στο βιβλίο “Snow Crash” του Νιλ Στίβενσον το 1992, αλλά πρόσφατα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό θέμα στον τομέα της τεχνολογίας.
Οι μεγάλες εταιρείες όπως η Meta (πρώην Facebook), η Microsoft, η Nvidia και η Shopify έχουν επενδύσει στον κόσμο του metaverse με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η Meta αλλάζει την επωνυμία της και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του metaverse, ενώ η Microsoft αγόρασε την Activision Blizzard για να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτόν τον τομέα. Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της αγοράς του metaverse είναι τεράστιες, και η Goldman Sachs προβλέπει ότι μπορεί να φτάσει έως και 8 τρισ. δολάρια.
Το metaverse συνδέεται επίσης με την τεχνολογία blockchain και το Web 3, που επιδιώκουν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Διαδικτύου. Παρόλο που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να σημειωθεί ότι είμαστε ακόμη σε μια πρώιμη φάση και πολλά παραμένουν αβέβαια.
Τέλος, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Meta (πρώην Facebook) έχει χάσει μισό τρισ. δολάρια καπιταλοποίησης μετά την ανακοίνωση της επικέντρωσής της στο metaverse. Αυτό μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης για το πώς οι αλλαγές στον κόσμο της τεχνολογίας επηρεάζουν τις αξίες των εταιρειών.
Σύμφωνα με ερευνητές, η εκπαίδευση αντιπροσωπεύει μία από τις πλέον σημαντικές χρήσεις του μετασύμπαντος, με μεγάλο δυναμικό για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι το μετασύμπαν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον (Suzuki et al., 2020; Prieto et al., 2022; Rospigliosi, 2022).
Τo metaverse στην εκπαίδευση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που ενισχύεται με τεχνολογίες που ενσωματώνονται με τα στοιχεία του εικονικού και του πραγματικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές για να εισέλθουν στο εκπαιδευτικό περιβάλλον χωρίς περιορισμούς σε χρόνο και τόπο, και να χρησιμοποιούν ψηφιακές ταυτότητες για πραγματικού χρόνου αλληλεπιδράσεις με διάφορες μορφές αντικειμένων (π.χ., αβατάρ, έξυπνα NPCs ή εικονικούς εκπαιδευτικούς πόρους). Ως αποτέλεσμα, μπορούν να αισθάνονται παρόντες σαν να βρίσκονται σε ένα πραγματικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Από αυτήν την οπτική, φαίνεται ότι η εφαρμογή του μετασύμπαντος στην εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει μια ποικιλία εκπαιδευτικών εμπειριών για τους μαθητές που είναι εντυπωσιακές.
Πηγές: Καθημερινή, Flight.com, Frontiersin.org
Leave a Reply