The Rise of AI Celebrities.. Τι κρύβεται από πίσω;

Η Κένταλ Τζένερ, ο Σνουπ Ντογκ και η Πάρις Χίλτον ανήκουν στο πρώτο κύμα των AI Celebrities της Meta, με φήμες για συμβόλαια 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα δικαιώματα των προσώπων τους.

 

“Γεια σας παιδιά, είμαι η Μπίλι,” λέει η Κένταλ Τζένερ, χαμογελώντας στην κάμερα. “Θέλω να σας συστηθώ. Είμαι εδώ για να συνομιλήσουμε όποτε θέλετε.” Η influencer είναι, φυσικά, αναγνωρίσιμη παρά το ψευδώνυμό της. Το άψογο, λαμπερό δέρμα και η εξωπραγματική ομορφιά της. Η ομιλία της που μοιάζει με τη φωνή ενός κοριτσιού από την περιοχή της Καλιφόρνια. “Ελπίζω να μιλήσουμε σύντομα,” λέει αποχαιρετώντας μας με ένα φιλί.

 

Κάτι φαίνεται να μην πάει καλά. Αν αυτή είναι πραγματικά η Κένταλ, τότε γιατί παριστάνει την “Billy, your friendly neighbor” σε ένα Instagram reel; Γιατί δεν κάνει δημοσιεύσεις από τον δικό της λογαριασμό με 294 εκατομμύρια followers; Γιατί η Kendall – και αυτή είναι η πιο μπερδεμένη ερώτηση – συναινεί να μοιράζεται συμβουλές με τον κόσμο; Πώς θα βρει χρόνο να απαντήσει σε όλα τα μηνύματα DM; Οι διασημότητες της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλώς avatars ή χαρακτήρες που δημιουργούνται από υπολογιστή σε βιντεοπαιχνίδια. Είναι πλήρως ανεπτυγμένες προσωπικότητες με τις δικές τους ιστορίες, φωνές, ακόμη και μοναδικές ταυτότητες.

Η Meta έχει αναπτύξει διασημότητες τεχνητής νοημοσύνης που αλληλεπιδρούν με τους θαυμαστές τους σε πραγματικό χρόνο, είτε μέσω reels, είτε μέσω των social media, είτε μέσω εικονικής πραγματικότητας. Αυτές οι διασημότητες τεχνητής νοημοσύνης έχουν συγκεντρώσει σημαντικούς θαυμαστές που συναγωνίζονται αυτούς των σταρ του πραγματικού κόσμου (τη στιγμή αυτή, ο λογαριασμός @yoursisbilly έχει 85.000 followers, με 6.000 σχόλια στην πρώτη της δημοσίευση).

 

Ο κλώνος της Κένταλ δεν είναι ο μόνος. Τα bots που φορούν το πρόσωπο της Πάρις Χίλτον, του Σνουπ Ντογκ, του αστέρα του εξωφύλλου του Dazed, Ναόμι Οσάκα, τώρα έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς στο Instagram και συνομιλούν μαζί τους χρήστες του μέσω DM. Ακόμη ανεβάζουν τις δικές τους φωτογραφίες με την ετικέτα #ImaginedWithAI.

 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποιος είναι ο σκοπός;

Τα νέα AI chatbots της Meta, με πρόσωπα διάσημων όπως η Κένταλ Τζένερ και ο Mr Beast, έχουν εισαχθεί στα social media, δημιουργώντας μια περίεργη εμπειρία για τους χρήστες. Το σκεπτικό πίσω από αυτό, είναι να προσφέρουν διασκέδαση και εκπαιδευτική αλληλεπίδραση στους χρήστες. Ωστόσο, αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει ανησυχίες και απορίες σχετικά με τον λόγο που διάσημοι άνθρωποι αποφάσισαν να συνδυάσουν την εικόνα τους με αυτούς τους εικονικούς χαρακτήρες.

Η Meta πληρώνει κορυφαίους creators για να δουλέψουν σε αυτά τα projects, προσφέροντάς τους πολλά χρήματα για σχετικά λίγες ώρες εργασίας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το γιατί ορισμένοι διάσημοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Παράλληλα, η ιδέα πίσω από αυτά τα chatbots είναι να παρέχουν στους χρήστες πιο εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εμπειρίες, αν και πολλοί αναρωτιούνται πώς ακριβώς αυτό θα επηρεάσει την κοινωνική μας ζωή στο μέλλον.

 

Προκλήσεις και Ηθικές Ανησυχίες

Η εμφάνιση των AI Celebrities εγείρει επίσης διάφορες ηθικές ανησυχίες. Καθώς οι διασημότητες της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο ρεαλιστικές και η πιθανότητα κλοπής ταυτότητας και η χειραγώγησης αυξάνεται, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί για την επαλήθευση της αυθεντικότητας των προσώπων της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, οι προσωπικές πληροφορίες των διασημοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, που συχνά έχουν ανθρώπους δημιουργούς στα παρασκήνια, χρειάζονται προστασία όπως κάθε άλλο δημόσιο πρόσωπο. Τέλος, το πιο σημαντικό, η ψυχική ευημερία των θαυμαστών και των AI celebrities  θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου μπορεί μερικές φορές να είναι θολά, οδηγώντας δυνητικά σε συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις.

 

Εσείς τι λέτε, θα μιλάνε πλέον τα άβατάρ μας; Πόσο πιο creepy μπορεί να γίνει η κατάσταση;

 

Πηγή: dazedigital.com

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *