Το TikTok κινδυνεύει!

Άραγε το TikTok κινδυνεύει να πωληθεί από την ByteDance; Η πρόσφατη νομοθεσία που υπογράφηκε και συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο Biden ίσως προοικονομεί την πλήρη απαγόρευσή της εφαρμογής.

Η διαδικασία που ακολουθεί ενδέχεται να είναι πολύπλοκη.

Τι ακριβώς προβλέπεται;

Το μέτρο προβλέπει την πώληση του TikTok εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, αλλά αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις και την πιθανή αντίσταση της Κίνας. Τόσο οι νομοθέτες, όσο και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Αυτή βασίζεται στο ενδεχόμενο να επιχειρήσειη κυβέρνηση της Κίνας να αξιοποιήσει τη σχέση της με την ByteDance προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των 170 εκατομμυρίων χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ. Η προπαγάνδα είναι στα σκαριά!

Η επίλυση του ζητήματος ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια, με την εφαρμογή να συνεχίζει να λειτουργεί για τους χρήστες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

Θα εξαφανιστεί η εφαρμογή του TikTok από τα κινητά των χρηστών;

Οι καθημερινοί χρήστες και οι content creators, δεν αντιμετωπίζουν αλλαγές προς το παρόν. Εάν η ByteDance δεν πουλήσει το TikTok εντός 12 μηνών, η υποστήριξή του από υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων θα γίνει παράνομη. Αυτό θα οδηγήσει στην αφαίρεση του TikTok από το Google και το Apple Store.

Χιλιάδες χρήστες κερδίζουν χρήματα μέσω του TikTok, είτε από συνεργασίες με διάφορα brands, είτε διαφημίζοντας τις επιχειρήσεις τους, είτε αξιοποιώντας το περιεχόμενό τους. Η Emily Swift, που διευθύνει το Darkslide Film Lab στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, είναι ένα παράδειγμα. Η ίδια δηλώνει πως οι πωλήσεις της επηρεάζονται από την απαγόρευση, καθώς έχει αποκτήσει πολλούς πελάτες μέσω του TikTok.

 

Πόσο περίπλοκη είναι η διαδικασία διαχωρισμού του TikTok από την ByteDance;

Ακόμη κι αν η TikTok συμφωνήσει σε πώληση, ο διαχωρισμός της από την ByteDance ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Η νομοθεσία απαγορεύει κάθε είδους σύνδεση ανάμεσα στις δύο εταιρείες μετά την πώληση, ενώ οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν κοινό λογισμικό και είναι διασκορπισμένοι παγκοσμίως.

Η αβεβαιότητα γύρω από την πώληση αποτρέπει πιθανούς αγοραστές, ενώ η εξαγωγή του αλγόριθμου της ByteDance είναι ζήτημα που παραμένει αβέβαιο. Η διαδικασία διαχωρισμού, είτε παγκοσμίως είτε μόνο για το αμερικανικό τμήμα, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις λόγω των τεχνικών δυσκολιών που προκύπτουν και της πολιτικής πίεσης από την Κίνα.

 

Πως αντιδρά ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok;

Το TikTok δήλωσε πως θα αντιταχθεί στον νόμο. Ο διευθύνων σύμβουλός του μάλιστα, Shou Chew, δήλωσε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα: «Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα παραδοθούμε. Έχουμε πλήρη αυτοπεποίθηση και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά σας στα δικαστήρια».

 

Πηγές: NewYork Times, CNBC


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *